World & Physical Geography MCQs
World Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography and World Geography for competitive examinations.
1. What are the main criteria of dividing major natural regions of the world?
[A] Temperature, rain fall and vegetation
[B] Latitudes and Longitudes
[C] Atmospheric Pressure and Winds
[D] All of them
Show Answer
Correct Answer: A [ Temperature, rain fall and vegetation ]
Notes:
The main criteria of dividing major natural regions of the world are Temperature, rainfall and vegetation. They play a major role as they vary with the latitude and they became the main criteria.
2. Which among the following is known as “Doctor Wind”?
[A] Loo
[B] Chinook
[C] Harmattan
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Harmattan]
Notes:
Harmattan wind is known as the Doctor wind. It is a dry, dusty, north-easterly or easterly wind that blows in West Africa north of the equator. The Harmattan wind blows from the Sahara Desert over West Africa into the Gulf of Guinea. It is called Doctor Wind because its dryness kills pests and germs.
The Harmattan wind brings desert-like weather conditions. It lowers the humidity, dissipates cloud cover, and prevents rainfall formation. It can also create big clouds of dust which can result in dust storms or sandstorms. The Harmattan wind can have health effects on people, including Dryness of the skin; Dried or chapped lips; Eyes; Respiratory problems.
3. By which of the following process some stars which are of the size of Sun or smaller convert hydrogen to helium?
[A] Triple-alpha process
[B] Proton Proton Chain Reaction
[C] CNO Cycle
[D] R process
Show Answer
Correct Answer: B [Proton Proton Chain Reaction]
Notes:
The correct answer is the Proton Proton Chain Reaction. This process occurs in stars like the Sun, where hydrogen nuclei (protons) fuse to form helium, releasing energy. It is the dominant energy production mechanism in stars with masses similar to or smaller than the Sun. The CNO cycle, on the other hand, is more prevalent in larger stars. The proton-proton chain reaction is responsible for about 99% of the Sun’s energy output.
4. Which of the following country is known as Kalaallit Nunaat, meaning “Land of the people”?
[A] Estonia
[B] Greenland
[C] Iceland
[D] Panama
Show Answer
Correct Answer: B [Greenland]
Notes:
Greenland is the world’s largest island. It located between the Arctic and Atlantic oceans, east of the Canadian Arctic Archipelago. is known as Kalaallit Nunaat, meaning “Land of the people”.
5. In many countries with cold climates, the municipalities often sprinkle salt on icy roads in winter.
Which among the following is the correct reason for this?
[A] The Salt inhibits the formation of Ice Crystals
[B] The Salt lowers the Freezing Point of water
[C] The Salt raises the freezing Point of water
[D] The salt provides necessary friction to the tires of the vehicles
Show Answer
Correct Answer: B [The Salt lowers the Freezing Point of water ]
Notes:
The correct reason for sprinkling salt on icy roads is that “the salt lowers the freezing point of water.” This process is known as freezing point depression. When salt (sodium chloride) is added to ice, it disrupts the formation of ice crystals, causing the ice to melt at lower temperatures. This is why salt is commonly used in winter road maintenance. it helps to keep roads safer by preventing ice formation. In fact, salt can lower the freezing point of water to about -9.5°C (15°F) when used in sufficient quantities.
6. If the earth had no satellite of its own i.e., the moon, which of the following phenomena will not occur ?
[A] Neap tides
[B] Ocean currents
[C] Spring tides
[D] Tides
Show Answer
Correct Answer: C [ Spring tides]
Notes:
The moon has a significant impact on tides, due to the gravitational attraction of the moon on the Earth’s water. This effect is magnified when the moon’s gravitational attraction aligns with the gravitational pull of the sun. This produces the highest high tides and lowest low tides, known as spring tides. When the pull of the moon and the sun are perpendicular to each other, the lowest high tides and highest low tides, collectively termed neap tides, are produced. While ocean currents are primarily affected by winds and the Coriolis force, tides can have a large impact on currents near the coasts.
7. An electrojet is an electric current which travels around the E region of the Earth's:
[A] Troposphere
[B] Stratosphere
[C] Ionosphere
[D] Lithosphere
Show Answer
Correct Answer: C [ Ionosphere]
Notes:
An electrojet is a streaming movement of charged particles in the lower ionosphere. Ionosphere is a region of Earth's upper atmosphere, extending from about 60 km to 1,000 km altitude. Electrojets are mainly found at altitudes between 100 to 150 km.
8. What is the reason behind high tides? (UPSC Prelims 1986)
[A] Gravitational pull of the moon and the sun
[B] Gravitational pull of the sun
[C] Centrifugal, centripetal and gravitational pull of the sun
[D] Centrifugal, centripetal and gravitational pull of the sun and the moon
Show Answer
Correct Answer: A [Gravitational pull of the moon and the sun]
Notes:
High tides and low tides are caused by the moon. The moon’s gravitational pull generates something called the tidal force. The tidal force causes Earth and its water to bulge out on the side closest to the moon and the side farthest from the moon. When you’re not in one of the bulges, you experience a low tide.
9. The climate in the shaded area of the map is of? (UPSC Prelims 1988)
[A] Cold temperate oceanic type
[B] Mediterranean type
[C] Monsoon type
[D] Temperate Grassland type
Show Answer
Correct Answer: B [Mediterranean type]
Notes:
Mediterranean climate. Mediterranean climate is major climate type of the Koppen classification characterized by hot, dry summers and cool, wet winters and located between about 30° and 45° latitude north and south of the Equator and on the western sides of the continents.
10. Which of the following clearly define density of population? (UPSC Prelims 1991)
[A] The number of persons living per sq km of land area
[B] The number of persons living per km of land area
[C] The number of persons living per village
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [The number of persons living per sq km of land area]
Notes:
For humans, population density is the number of people per unit of area, usually quoted per square kilometer or square mile. Commonly this may be calculated for a county, city, country, another territory or the entire world.