1. Little Bloodtail, which is considered as a harbinger of monsoon, belong to which type of species?
[A] Humming Bird
[B] Dragonfly
[C] Frog
[D] Turtle
Show Answer
Correct Answer: B [Dragonfly]
Notes:
Little Bloodtail is a small dragonfly, which has wide presence in the state of Kerala. This species of dragonfly can be spotted from the beginning of June till September.
Since the life cycle of little bloodtail is very closely linked with monsoon, they are considered as a harbinger of monsoon (which announces the arrival of an event).
2. Which state has launched the initiative named ‘Mission Fateh 2.0’?
[A] Uttar Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Haryana
[D] Punjab
Show Answer
Correct Answer: D [Punjab]
Notes:
The State Government of Punjab has launched an initiative named Mission Fateh 2.0, which is a part of Corona Mukt Punjab Abhiyan.
Under this initiative, the state government has directed to form a group of 7 “Rural Corona Volunteers” (RCV) per village or per municipal ward, under the aegis of the state’s Department of Sports and Youth Affairs.
3. Which Indian organisation has developed near-isothermal forging technology for producing jet engine components?
[A] ISRO
[B] DRDO
[C] BARC
[D] HAL
Show Answer
Correct Answer: B [DRDO]
Notes:
India’s premier research institution – the Defence Research and Development Organisation (DRDO) has announced that it has developed near-isothermal forging technology, for production of high-pressure compressor (HPC) discs, used in jet engines.
These discs are made of titanium alloy, using a unique 2000 MT (metric tonne) isothermal forge press, which even technology rich countries like China are struggling to achieve.
4. What is ‘AmbiTag’, that was seen in the news recently?
[A] Temperature Logger
[B] Disinfectant
[C] Cold Storage
[D] GI Tag
Show Answer
Correct Answer: A [Temperature Logger]
Notes:
Indian Institute of Technology, Ropar (IIT Ropar) has developed India’s first IoT-based temperature logger named AmbiTag. It records real-time ambient temperature during the transportation of perishable products, vaccines as well as body organs and blood.
The device is shaped as USB device and it continuously records the temperature of its immediate surroundings from -40 to +80 degrees in any time zone. Presently available devices record data only for 30-60 days while this device can record for 90 days in a single charge.
5. In context with recent news of Goa, what does the abbreviation GIFT stand for?
[A] Goa Institution For Future Transformation
[B] Goa Institution For Financial Transformation
[C] Goa Institution For Fin Tech
[D] Goa Institute of Foreign Affairs
Show Answer
Correct Answer: A [Goa Institution For Future Transformation]
Notes:
The State Government of Goa has constituted a Think Tank named Goa Institution For Future Transformation (GIFT).
This institution would assist, advise and guide the state government on various policy matters and welfare decisions. The functions of GIFT would be very similar to that of NITI Aayog.
6. As per the Revenue-expenditure data for 2020-21, the Net tax receipts were ………, while total expenditure was ………
[A] ₹4.24 lakh crore; ₹5.11 lakh crore
[B] ₹14.24 lakh crore; ₹15.11 lakh crore
[C] ₹14.24 lakh crore; ₹35.11 lakh crore
[D] ₹34.24 lakh crore; ₹35.11 lakh crore
Show Answer
Correct Answer: C [₹14.24 lakh crore; ₹35.11 lakh crore]
Notes:
The Controller General of Accounts (CGA) released the revenue-expenditure data of the Union government for 2020-21.
As per the data, the Net tax receipts were ₹14.24 lakh crore, while total expenditure was ₹35.11 lakh crore during the financial year 2020-21.
7. What is Canadarm2, which was making news recently?
[A] Covid Vaccine Initiative
[B] Robotic Arm of International Space Station
[C] Super Computer
[D] New Microprocessor
Show Answer
Correct Answer: B [Robotic Arm of International Space Station]
Notes:
Recently, a piece of space debris hit and damaged a part of the ISS’s robotic arm, called as Canadarm2.
The astronomers confirmed that the arm’s functions will not be impacted by the damage. Canadarm2, the Space Station Remote Manipulator System (SSRMS), is used to move objects outside the station and to help in repairing works in the station.
8. What is the name of the homemade Covid-19 vaccine launched by Pakistan, with the help of China?
[A] PakVac
[B] SinoVac
[C] CovPak
[D] Pakshield
Show Answer
Correct Answer: A [PakVac]
Notes:
Pakistan has recently launched its homemade Covid-19 vaccine named “PakVac” which it developed with the help of its ally China.
According to the Ministry of National Health Services of Pakistan, 1,771 new cases were reported in the last 24 hours, with the tally of confirmed cases at 922,824. It has vaccinated over 5.3 million people with about 2 million fully vaccinated.
9. Oleg Novitsky and Pyotr Dubrov, who performed a 7-hour spacewalk recently, are from which country?
[A] USA
[B] Russia
[C] Israel
[D] France
Show Answer
Correct Answer: B [Russia]
Notes:
Two Russian cosmonauts named Oleg Novitsky and Pyotr Dubrov ventured out of the International Space Station on a 7-hour spacewalk to prepare for the arrival of a new Russian module.
It’s the first spacewalk for both the cosmonauts, who arrived at the space station in April. They conducted technical works including replacing the old batteries outside the International Space Station, before the arrival of the new Nauka (Science) multipurpose laboratory module.
10. The term “Mixing and matching” which is in news, is related to what?
[A] Cricket
[B] Food Processing
[C] COVID Vaccination
[D] Fuel Prices
Show Answer
Correct Answer: C [COVID Vaccination]
Notes:
The National Advisory Committee on Immunization (NACI) of Canada has recommended mixing and matching of the second doses of covid 19 vaccines.
This means that people who reside in Canada and have taken the Moderna or Pfizer vaccine as their first shot, can take either of the vaccines as a second shot, based on their availability.