World History MCQs
World History Multiple Choice Quiz Questions (MCQs) on Ancient World History, Medieval World History and Modern World History for various UPSC, PCS and other Competitive Examinations.
1. The Treaty of Portsmouth brought an end to a war in 1905 fought between?
[A] Russia & Japan
[B] Romania & Bulgaria
[C] Russia & Turkey
[D] Russia & USA
Show Answer
Correct Answer: A [Russia & Japan]
Notes:
Treaty of Portsmouth ended the Russo-Japanese War in 1905. The treaty was signed on September 5, 1905 at the Portsmouth Naval Shipyard in Kittery, Maine. The treaty was signed by Japanese and Russian diplomats after negotiations from August 6 to August 30. The treaty ended the war that began in 1904. The war was caused by Russian and Japanese expansionism in the Far East. The war contributed to domestic unrest in both countries, which led to the Russian revolution of 1905. U.S. President Theodore Roosevelt was instrumental in the negotiations and won the Nobel Peace Prize for his efforts.
2. During the World War -II which among the following was not a major Axis Power?
[A] Germany
[B] Japan
[C] Hungary
[D] France
Show Answer
Correct Answer: D [France]
Notes:
The Axis powers during the World War-II included Italy, Germany and Japan. They were also known collectively as “Rome–Berlin–Tokyo Axis”. These three nations fought the WW-II against the allies but without any strong coordination between three of them. The major Allied Powers were Britain, France, Russia, and the United States. Thus, France was an allied power and not axis power.
3. Which among the following accord is known to led the formation of Palestinian Authority?
[A] Oslo Accords
[B] Camp David Accord
[C] Sharm el-Sheikh Memorandum
[D] London Agreement
Show Answer
Correct Answer: A [Oslo Accords]
Notes:
Oslo Accords or Oslo Process refers to two agreements between Israel and the Palestine Liberation Organization. First is the Oslo I Accord, signed in Washington in 1993 and second is Oslo II Accord, signed in Taba, Egypt in 1995. It resulted in recognition of Israel by the PLO and the recognition by Israel of the PLO as the representative of the Palestinian people and as a partner in bilateral negotiations.
4. Japan attacked Pearl Harbor on which date during World War-II?
[A] January 7, 1941
[B] December 20, 1941
[C] March 7, 1941
[D] December 7, 1941
Show Answer
Correct Answer: D [December 7, 1941]
Notes:
The attack on Pearl Harbor was a surprise military strike by by Japan on the US naval base at Pearl Harbor in Honolulu on December 7, 1941. Till that date, United States was neutral but entered into Second World War after this.
5. Which one of the following time-periods is associated with the infamous “Armenian Genocide”?
[A] 1914-1923
[B] 1936-1943
[C] 1948-1951
[D] 1989-1991
Show Answer
Correct Answer: A [1914-1923]
Notes:
Armenian Genocide or Armenian Holocaust is the mass murder of 15 lakhs of ethnic Armenians carried out in Turkey by the then Ottoman Empire between 1914 and 1923. The genocide involved physical destruction, deportation and displacement of the civilian population.
6. The “Prague Spring” was a period of introduction of decentralisation, political liberalisation and democratisation measures happened in which nation/s?
[A] Italy
[B] Austria-Hungary
[C] Czech Republic-Slovakia
[D] Russia
Show Answer
Correct Answer: C [Czech Republic-Slovakia]
Notes:
From the late 9th century to the early 11th century the Dutchy of Bohemia (present-day the Czech Republic) were under the control of Great Moravian Empire. In 1198, the Holy Roman Empire undertook the control and established the Kingdom of Bohemia with Prague as its capital. In 1526, through Battle of Mohacs, it got annexed to Habsburg Monarchy under the Holy Roman Empire. In 1806, following the dissolution of the Holy Roman Empire, the Bohemian Czech got annexed into the Austrian Empire. In 1918, the First Czechoslovak Republic got established following the collapse of the Austro-Hungarian Empire after World War II. It became the only democracy in Central Europe during the interwar period. And, from 1938 till the end of World War II, Nazi Germany annexed Czechoslovakia. After World War II, Germans got expelled and established Communist Party of Czechslovakia under Soviet influence. They unleashed a one-party Communist state through a coup in 1948 and ruled with lots of restrictions, dissatisfaction and curbs on basic freedoms. This lead to the Prague Spring of 1968, a movement to enforce and introduce basic reforms of decentralisation and democratization. This attracted the ire of the Soviet Union and they invaded Czechoslovakia. Czechoslovakia remained controlled by the Soviet Union until the 1989 Velvet Revolution for Gentle Revolution. The Velvet Revolution of 1989 was a non-violent peaceful transition of power which ended the Communist Rule and re-established democratic-capitalist state which finally culminated in the partition or dissolution of Czechoslovakia in 1993 into two independent states of the Czech Republic and Slovakia. This dissolution or self-determined split is informally known as the Violet Divorce.
7. The “Velvet Revolution”, also known as the “Gentle Revolution”, happened in which nation/s?
[A] Italy
[B] Austria-Hungary
[C] Czech Republic-Slovakia
[D] Russia
Show Answer
Correct Answer: C [Czech Republic-Slovakia]
Notes:
The Velvet Revolution was a series of peaceful protests and political changes that took place in Czechoslovakia in 1989. It began with a student demonstration in Prague on November 17th and quickly spread throughout the country, leading to the downfall of the communist government and the transition to a democratic, multiparty political system. The name “Velvet Revolution” comes from the non-violent nature of the protests, which were marked by a lack of bloodshed and violence. This peaceful transition of power is widely seen as one of the most successful examples of nonviolent resistance in history.
8. Who said “Egypt is the gift of Nile”?
[A] Herodotus
[B] Sallust
[C] Aristotle
[D] Arrian
Show Answer
Correct Answer: A [Herodotus]
Notes:
Herodotus had said that “Egypt is the gift of the Nile.” The Egyptian Civilization began to flourish almost about 10,000 B.C. in the fertile valley of river Nile. The Egyptians worshiped Nile as God.
9. Which of the following empire stretched from Egypt and Cyprus in the west to the borders of Persia—modern-day Iran—in the east?
[A] Akkadian Empire
[B] Assyrian Empire
[C] Sumerian
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Assyrian Empire]
Notes:
The Assyrian Empire of the Mesopotamia stretched from Egypt and Cyprus in the west to the borders of Persia—modern-day Iran—in the east. Assyria is named for its original capital, the ancient city of Asur.
10. At which of the following places, the Assyrians, who were group of Semites became powerful?
1) Assur
2) Nineveh
Select the correct answer from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2
Show Answer
Correct Answer: C [Both 1 & 2]
Notes:
Before the downfall of the Sumerian empire, the Assyrians who were the group of Semites became powerful in the areas of Assur and Nineveh. They occupied Babylone in 1100 B. C.