Medieval Indian History MCQs
Multiple choice questions on Medieval Indian History for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
1. Who among the following rulers had stamped the figure of Goddess Lakshmi on his coins and had his name inscribed in Nagari Characters ?
[A] Muhammad Ghazni
[B] Muhammad Ghori
[C] Muhammad Bin Tughlaq
[D] Iltutmish
Show Answer
Correct Answer: B [Muhammad Ghori]
Notes:
Muhammad Ghori is known to have adopted the seated goddess Lakshmi type of the coins of Gahadavalas/ Rajputs for circulation in the Gahadavala territories. He got stamped the figure of Goddess Lakshmi on his coins and had his name inscribed in Nagari Characters.
2. Which of the following regions was known as Jejakabhukti in early Medieval India?
[A] Rohelkhand
[B] Bundelkhand
[C] Deccan
[D] Saurastra
Show Answer
Correct Answer: B [Bundelkhand]
Notes:
Bundelkhand was known as Jejakabhukti, which roughly corresponds to the old Mahajanapadas of Chedi. The notable Kings among notable kings among the Chandels of Jejakabhukti were Dhanga, Ganda and Parmal. The legacy of the Chandelas of Jejakabhukti lies in their art and architecture, most notably for the temples at their original capital Khajuraho.
3. Shivaji had formed a council of eight ministers that administered the Maratha empire. The council was named as:
[A] Nyaya Pradhan
[B] Ashta Sena
[C] Ashta Siddhi
[D] Ashta Pradhan
Show Answer
Correct Answer: D [Ashta Pradhan]
Notes:
Ashta Pradhan was a council of eight ministers that administered the Maratha empire. The council was formed in 1674 by founding Emperor Chhatrapati Shivaji.The term Ashta Pradhan literally translates to “the Prime Eight”, from the Sanskrit ashta (“eight”) and pradhan (“prime”). The body discharged the functions of a modern council of ministers; this is regarded as one of the first successful instances of ministerial delegation in India. The council is credited with having implemented good governance practices in the Maratha heartland, as well as for the success of the military campaigns against the Mughal Empire.
4. Who among the following conspired against Ibrahim Lodi and invited Babur to invade Delhi?
[A] Bahlol Lodi
[B] Daulat Khan Lodi
[C] Sikandar Lodi
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Daulat Khan Lodi]
Notes:
Daulat Khan Lodi was the governor of Lahore during the reign of Ibrahim Lodi. He got information that Ibrahim may remove his Governorship, so he sent letter to Babur offering him help and allegiance in exchange for assistance against Ibrahim Lodi.
5. Which among the following was prevalent in the Indian Society before the Muslim conquest?
[A] Purdah System
[B] Child Marriage
[C] Sati System
[D] Slavery
Show Answer
Correct Answer: D [Slavery]
Notes:
Comparing to the other options, some sort of slavery was prevalent before Muslim conquests. The Purdah was a gift of Muslim invasions, and same applies to Child marries which came into practice to avoid the new danger of lifting Hindu girls by Muslims as an holy act of Jihad, Sati & Jauhar also got established as the wives of the invaded used to kill themselves before their husbands went on the last battle.
Slavery became more prevalent because it was a fashion and a status symbol among the Muslims at that time. As we read Aladdin had 84000 slaves and Firuz Tughlaq had 2 lakhs, all of them were maintained at the state cost.
6. Which among the following was not an Independent Kingdom?
[A] Bahamani Kingdom
[B] Qutub Shahi of Golconda
[C] Vijayanagar Empire
[D] Madurai Sultanate
Show Answer
Correct Answer: B [Qutub Shahi of Golconda]
Notes:
Qutub Shahi of Golconda was not an independent kingdom. The Qutub Shahi dynasty ruled Golconda from 1518, initially as a breakaway state from the Bahmani Sultanate. It lost independence after Aurangzeb’s Mughal conquest in 1687, becoming a Mughal suba. Later, as the Nizam’s state and under British paramountcy post-1858, it was a princely state until 1948.
7. Which Khilji ruler adopted the title of “Sikandar -i- Sani”?
[A] Jalaluddin Khilji
[B] Allauddin Khilji
[C] Mubarak Khan
[D] Shihabuddin
Show Answer
Correct Answer: B [Allauddin Khilji]
Notes:
Allauddin Khilji is known for his ambitious expansionist policies as he sought to build an empire across India. His reign marked the beginning of a period of extensive military conquests. The “Sikandar-i-Sani” title pays homage to Alexander the Great (“Sikandar”) and reflects Allauddin Khilji’s aspirations towards comparable military success and empire-building.
8. Who started the construction of Alai Minar ?
[A] Allauddin Khilji
[B] Jallaluddin Khilji
[C] Mubarak Khan
[D] Shihabuddin
Show Answer
Correct Answer: A [Allauddin Khilji ]
Notes:
The Alai Minar is an incomplete monument that lies within the Qutb complex in South Delhi. Ala-ud-Din Khilji was an over ambitious Sultan of the Khilji dynasty and to commemorate his victory, he started constructing a huge Tower or Minar that would double the height of Qutub Minar in order to be remembered as the only Sultan who dared to create such a monumental masterpiece that was grander and more spectacular than the Qutub Minar of Qutb-ud-din Aibak of the Slave dynasty that ruled before him.
9. Who was the ruler of Gujarat when Allauddin Khilji annexed it?
[A] Rai Karan
[B] Ramchandradeva
[C] Hammir Deva
[D] Ratan Singh
Show Answer
Correct Answer: A [Rai Karan]
Notes:
In 1297 AD, Allauddin Khilji annexed Gujarat which was ruled by Rai Karan. He plundered Anhilwara and Somnath and married to Kamla Devi, the queen of Rai Karan.
10. Which Mughal ruler sentenced the fifth Sikh guru Arjun Dev to death ?
[A] Akbar
[B] Jahangir
[C] Shahjahan
[D] Aurangjeb
Show Answer
Correct Answer: B [Jahangir]
Notes:
The fifth Sikh guru Arjun Dev laid the foundation of the Golden Temple (Harmandir Sahib) in Amritsar and compiled all of the past Gurus’ writings into one book , now the holy scripture: the Guru Granth Sahib. In 1606 AD, the Mughal emperor Jahangir ordered that he be tortured and sentenced to death after he refused to remove all Islamic and Hindu references from the Holy book, Guru Granth Sahib.