Sports GK MCQs
Sports GK (General Knowledge) Multiple Choice Questions (MCQs) on different sports and games for competitive examinations. These questions are part of GKToday’s 35000+ MCQs Bank Course in GKToday Android App
1. The first ancient Olympic Games was dated to which year?
[A] 1776 BC
[B] 776 BC
[C] 776 AD
[D] 1776 AD
Show Answer
Correct Answer: B [776 BC]
Notes:
The first ancient Olympic Games is said to have been held in 776 BC, although there is some debate about the exact date. The games were held in Olympia, in the western Peloponnese region of Greece, and were dedicated to the gods Zeus and Hera.
2. Which are the only five countries that have participated in all the Summer Olympic Games?
[A] Australia, France, Great Britain, Greece, Switzerland
[B] United States of America, Australia, France, Great Britain, Switzerland
[C] United States of America, Russia, Great Britain, France, Germany
[D] South Africa, Argentina, Canada, France, Australia
Show Answer
Correct Answer: A [Australia, France, Great Britain, Greece, Switzerland]
Notes:
Australia, France, Great Britain, Greece, Switzerland are the only five countries that have participated in all the Summer Olympic Games.
3. Which country tops the all-time medal table in the Commonwealth Games?
[A] India
[B] England
[C] Australia
[D] Canada
Show Answer
Correct Answer: C [Australia]
Notes:
Australia tops the all-time medal table in the Commonwealth Games. Australia has hosted the Commonwealth Games five times in 1938, 1962, 1982, 2006 and 2018; this is more times than any other nation. Australia tops the all-time medal table in the Commonwealth Games with 2415 medals.
4. What is the motto of the Asian Games?
[A] For the love of the Game
[B] Go with the flow
[C] Ever Onward
[D] Heading to the top
Show Answer
Correct Answer: C [Ever Onward]
Notes:
“Ever Onward” is the motto of the Asian Games. The Asian Games, also known as Asiad, is a continental multi-sport event held every four years among athletes from all over Asia. The Games were regulated by the Asian Games Federation (AGF) from the first Games in New Delhi, India, until the 1978 Games. Since the 1982 Games, they have been organized by the Olympic Council of Asia (OCA), after the breakup of the Asian Games Federation. The Games are recognized by the International Olympic Committee (IOC) and are described as the second-largest multi-sport event after the Olympic Games.
5. Which organization is responsible for the conduct of the Asian Games?
[A] Olympic Council of Asia
[B] Asian Federation
[C] Confederation of Asian Sports
[D] Sports Confederation of Asia
Show Answer
Correct Answer: A [Olympic Council of Asia]
Notes:
Olympic Council of Asia is responsible for the conduct of the Asian Games. The Asian Games, also known as Asiad, is a continental multi-sport event held every four years among athletes from all over Asia. The Games were regulated by the Asian Games Federation (AGF) from the first Games in New Delhi, India, until the 1978 Games. Since the 1982 Games, they have been organized by the Olympic Council of Asia (OCA), after the breakup of the Asian Games Federation. The Games are recognized by the International Olympic Committee (IOC) and are described as the second-largest multi-sport event after the Olympic Games.
6. Which was the mascot of the 2018 Asian Games?
[A] Bhin Bhin, Atung, Kaka
[B] Ezonion, the Flying Squirrel
[C] Orry, the Oryx
[D] Duria, the Seagull
Show Answer
Correct Answer: A [Bhin Bhin, Atung, Kaka]
Notes:
Bhin Bhin, Atung, Kaka was the mascot of the 2018 Asian Games. Since the 1982 Asian Games in New Delhi, India, the Asian Games have had a mascot, usually an animal native to the area or occasionally human figures representing the cultural heritage.
7. Which National Games of India were held in 2015?
[A] 35th
[B] 36th
[C] 37th
[D] 38th
Show Answer
Correct Answer: A [35th]
Notes:
The 2015 National Games of India, also known as the 35th National Games of India, was held from 31 January 2015 to 14 February 2015 across seven districts of Kerala, India. It was the second time that Kerala hosted the national games, the first being when it hosted the 27th National Games in 1987.
8. Which sport’s competition was known as the “Friends Provident Trophy”?
[A] Football
[B] Volleyball
[C] Squash
[D] Cricket
Show Answer
Correct Answer: D [Cricket]
Notes:
The “Friends Provident Trophy” was a Cricket competition. The Friends Provident Trophy was a one-day cricket competition in the United Kingdom. It was one of the four tournaments in which the eighteen first-class counties competed each season. They were joined by teams from Scotland and Ireland. Lancashire won the title a record seven times.
9. Who was the Indian cricketer who took most wickets in the 1983 Cricket World Cup, in which India won its first “Cricket World Cup Champion” title?
[A] Kapil Dev
[B] Madan Lal
[C] Roger Binny
[D] Mohinder Amarnath
Show Answer
Correct Answer: C [Roger Binny]
Notes:
Roger Binny was the Indian cricketer who took most wickets in the 1983 Cricket World Cup. The 1983 Cricket World Cup (officially the Prudential Cup ’83) was the 3rd edition of the Cricket World Cup tournament. It was held from 9 to 25 June 1983 in England and Wales and was won by India, in which India won its first “Cricket World Cup Champion” title.
10. Who got the most runs in the 2019 Cricket World Cup?
[A] Kane Williamson
[B] Shakib Al Hasan
[C] David Warner
[D] Rohit Sharma
Show Answer
Correct Answer: D [Rohit Sharma]
Notes:
Rohit Sharma got the most runs in the 2019 Cricket World Cup. The 2019 ICC Cricket World Cup was the 12th Cricket World Cup, a One Day International (ODI) cricket tournament contested by men’s national teams and organised by the International Cricket Council (ICC). It was hosted between 30 May to 14 July in England and a single venue in Wales. The final between England and New Zealand ended in a tie after the match ended with both teams scoring 241 runs, followed by the first Super Over in an ODI; England won the title, their first, on the boundary countback rule after the Super Over also finished level.