Indian Geography MCQs
Indian Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Geography for competitive examinations.
21. Which of the following is located between Car Nicobar and Little Nicobar?
[A] 7° channel
[B] Sombrero Channel
[C] St. George’s Channel
[D] Straits of Moyle
Show Answer
Correct Answer: B [Sombrero Channel]
Notes:
The Sombrero Channel is located between Car Nicobar and Little Nicobar. The channel is 30 km wide and separates the central and S groups of the Nicobar Islands. The Ten Degree Channel separates Little Andaman from Car Nicobar. The channel is about 10 miles wide at its narrowest point. It is named for its location at approximately the 10th degree of latitude. The channel is an important shipping lane in the Indian Ocean. It is used by ships traveling between India and Southeast Asia, and between the Bay of Bengal and the Andaman Sea. It is also an important fishing ground. The Duncan Passage is a strait located between Little Andaman and Car Nicobar Island. It is about 48 km (30 mi) wide. It separates Rutland Island (part of Great Andaman) to the north, and Little Andaman to the south.
22. Aminidivi Islands and Laccadive Islands are separated by which of the following?
[A] 8° Parallel
[B] 9° Parallel
[C] 10° Parallel
[D] 11° Parallel
Show Answer
Correct Answer: D [11° Parallel]
Notes:
Aminidivi Islands is the northernmost island in the Lakshadweep group of island and it is separated from Laccadive Islands by 11° Parallel (11th parallel north).
23. Bitarkanika Mangrove forest is located in which of the following states of India?
[A] Gujarat
[B] Karnataka
[C] Odisha
[D] Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Odisha]
Notes:
Bitarkanika Mangrove forest is located in the state of Odisha. It has an extent of 650 km in the deltas of Brahmani and Baitarani river.
24. Mangrove trees are found in which of the following river estuaries of Goa?
1. Mandovi
2. Zuari
3. Chapora
4. Terakhol
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 & 3
[B] 2 & 4
[C] 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
Notes:
Mangrove trees are found in Mandovi, Zuari, Chapora, Terakhol, Sal, Talpona, Galgibaga river estuaries of Goa.
25. Which of the following is the highest waterfall of the Chotanagpur plateau?
[A] Dassam Falls
[B] Jonha Falls
[C] Lodh Falls
[D] Usri Falls
Show Answer
Correct Answer: C [Lodh Falls]
Notes:
The highest waterfall of the Chotanagpur plateau is Lodh Falls (Burha River). It is located in the Latehar district of the Palamu division of Jharkhand.
26. The Meghalaya Plateau is detached from the Indian peninsula by which of the following?
[A] Great Boundary Fault
[B] Himalayan Frontal Fault
[C] Goranghat gap
[D] Malda Gap
Show Answer
Correct Answer: D [Malda Gap]
Notes:
The Meghalaya Plateau is detached from the Indian peninsula by Malda Gap. It was formed by down-faulting.
27. Which among the following about the river Chenab are correct?
1. The length of the Chenab river is 1,180 kilometer in India
2. It is known as Chandrabhaga in Himachal Pradesh
3. It flows between Pir panjal and Greater Himalayas
4. Salal project is located on this river
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 1, 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
Notes:
The length of the Chenab river is 1,180 kilometers in India. It is known as Chandrabhaga in the state of Himachal Pradesh. It flows between Pir panjal and Greater Himalayas. Salal hydel project is located on this river.
28. Which among the following matches of Cities and their adjacent rivers are correct?
1. Lucknow- Gomti
2. Ludhiana- Sutlej
3. Surat- Tapi
4. Varanasi- Ganga
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
Notes:
The correct matches of Cities and their adjacent rivers are- Lucknow- Gomti, Ludhiana- Sutlej, Surat- Tapi, Varanasi- Ganga.
29. The lake which formed due to the meandering of rivers in the plain is known as by which of the following name?
[A] Plunge-pool Lake
[B] Ox-bow lake
[C] Delta Lakes
[D] Alluvial Lakes
Show Answer
Correct Answer: D [Alluvial Lakes]
Notes:
The lake which formed due to the meandering of rivers in the plain is known as Alluvial Lakes.
30. Laterite soils is found mostly in which of the following states?
[A] West Bengal
[B] Karnataka
[C] Punjab
[D] Uttar Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Karnataka]
Notes:
Laterite soil mainly formed in hot and wet tropical areas and found mostly in Karnataka.