General Science Questions (MCQs) for Competitive Examinations
General Science Multiple choice questions for GK paper in SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations. These questions are part of GKToday’s 35000+ MCQs Bank Course in GKToday Android App
1. Which of the following are used as chemical agents in war?
- Mustard Gas
- Phosgene
- Sarin
- VX
Select the correct option from codes given below:
[A] 1 & 3 Only
[B] 1, 3 & 4 Only
[C] 2 & 4 Only
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]
Notes:
Chemical weapons are called “poorman’s bomb”. These cause catastrophic damage, and are easy to produce. Sarin is a colorless and odourless agent, and is extremely potent. It was used in Damascus in 2013. Mustard Gas is possibly the most commonly used chemical agent and gets its name from the distinctive odour of rotten mustard. It is less potent and usually only 5 to 10 percent people exposed to it usually die. It was widely used during Second World War. VX is a nerve agent which is odourless and appears as brownish oily substance.
2. What are the products of the reaction when metal carbonate reacts with an acid?
[A] Salt and Hydrogen
[B] Carbon dioxide
[C] Salt, Carbon dioxide and water
[D] Salt, Carbon dioxide and Hydrogen
Show Answer
Correct Answer: C [Salt, Carbon dioxide and water]
Notes:
All metal carbonates and hydrogen carbonates react with acids to give a corresponding salt, carbon dioxide and water. Limestone, chalk and marble are different forms of calcium carbonate.
3. In which of the following class are the pulse producing plants kept?
[A] Liliaceae
[B] Solanaceae
[C] Malvaceae
[D] Leguminosae
Show Answer
Correct Answer: D [Leguminosae]
Notes:
Pulses are part of the legume family, but the term “pulse” refers only to the dried seed. Dried peas, edible beans, lentils and chickpeas are the most common varieties of pulses. The term “legume” refers to the plants whose fruit is enclosed in a pod. Other well-known legumes include alfalfa, clover, fresh peas, lupins, mesquite, soy and peanuts.
4. In winter, at the time of hibernation, Toads maintain breathing through ____:
[A] Lungs
[B] Skin
[C] Both by Skin and Lungs
[D] Buccal cavity
Show Answer
Correct Answer: B [Skin]
Notes:
During hibernation in winter, toads or frogs spend the time tucked away deep in the soil, in the mud underwater or hidden amidst foliage or rotting plants. Outside of times of hibernation, they usually take in oxygen via the air, employing their lungs. However, during hibernation, they receive their necessary oxygen through their permeable skin. This is referred to as cutaneous gas exchange.
5. Among the given nutrients, milk is a poor source of which of the following?
[A] Carbohydrate
[B] Calcium
[C] Protein
[D] Vitamin C
Show Answer
Correct Answer: D [Vitamin C]
Notes:
Milk is a poor source of ascorbic acid (Vitamin C). It contains about 1 mg ascorbate per 100 g. Even the little Vitamin C is usually destroyed when the milk is heat treated. Milk as a complete food contains most of the esential nutrients except are vitamin C and iron.
6. Which of the following cell organells are present only in plant cell?
[A] Lysosomes
[B] Plastids
[C] Mitochondria
[D] Cell membrane
Show Answer
Correct Answer: B [Plastids]
Notes:
The plastid is a major double-membrane organelle found in the cells of plants. Plastids are the site of manufacture and storage of important chemical compounds used by the cell. Plastids often contain pigments used in photosynthesis, and the types of pigments present can change or determine the cell’s colour.
7. Consider the following statements about how plants absorb nitrogen:
- Plants absorb nitrogen in the form of inorganic nitrates or nitrites.
- Plants take in nitrogen in the form of organic compounds.
- Nitrogen is directly taken up by the plants from the atmosphere.
Which of the above statements is / are correct?
[A] Only 1 and 2
[B] Only 1 and 3
[C] Only 2 and 3
[D] All of these
Show Answer
Correct Answer: A [Only 1 and 2]
Notes:
Plants obtain nitrogen through their roots. In the soil, nitrifying bacteria change ammonia into nitrite (NO2 –) and then into nitrate (NO3 –), this process is known as nitrification. Furthermore, plants also absorb nitrogen in an organic form. Several organic compounds (compounds containing carbon) constitute the organic fraction of nitrogen in the soil. The organic matter in the soil exists as decomposing plant and animal residues, relatively stable decomposition-resistant compounds, and humus. The abundance of various forms of nitrogen can be altered by plant roots through the change in pH and secretion of organic compounds or oxygen.
8. The vitamin which is very labile and easily destroyed during cooking as well as storage is vitamin ____:
[A] Vitamin D
[B] Vitamin C
[C] Vitamin K
[D] Vitamin B6
Show Answer
Correct Answer: B [Vitamin C]
Notes:
Vitamin C is quite unstable when cooked or stored improperly. It is very liable and easily destroyed during cooking as well as storage. It is a water-soluble and temperature-sensitive vitamin, so is easily degraded during cooking, and elevated temperatures and long cooking times have been found to cause particularly severe losses of vitamin C.
9. Seed dormancy is regulated by ____:
[A] Abscisic acid
[B] Indole acetic acid
[C] Ethylene
[D] Gibberellic acid
Show Answer
Correct Answer: A [Abscisic acid]
Notes:
The transition from dormancy to germination in seeds is a key physiological process during the lifecycle of plants. Abscisic acid (ABA) is the sole plant hormone known to maintain seed dormancy. It acts through a gene expression network involving the transcription factor Abscisic Acid Insensitive 3 (ABI3).
10. Which among the following has open circulatory system?
I. Cockroach
II. Human
III. Prawn
[A] I and II
[B] I and III
[C] II and III
[D] Only III
Show Answer
Correct Answer: B [I and III]
Notes:
Cockroach and prawns have open circulatory system in which the blood is not confined within blood vessels. The blood bathes the organs and tissues directly. Open circulatory systems pump blood into a hemocoel with the blood diffusing back to the circulatory system between cells. Blood is pumped by a heart into the body cavities, where tissues are surrounded by the blood. The open circulatory system is common to molluscs and arthropods.