General Science Questions (MCQs) for Competitive Examinations
General Science Multiple choice questions for GK paper in SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations. These questions are part of GKToday’s 35000+ MCQs Bank Course in GKToday Android App
1. As per the Mohs scale of mineral hardness, which of the following are soft metals?
- Gold
- Copper
- Diamond
- Thorium
Select the correct option from codes given below:
[A] 1 & 4 Only
[B] 1, 2 & 4 Only
[C] 2 & 4 Only
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: B [ 1, 2 & 4 Only]
Notes:
As per the Mohs scale of mineral hardness, the soft metals are: Lead, gold, silver, tin, zinc, aluminium, thorium, copper, brass and bronze. Diamond is one of the hardest known metals on earth.
2. Which is known as the fourth state of matter?
[A] Bose-Einstein condensates
[B] Plasma
[C] Gas
[D] Liquid
Show Answer
Correct Answer: B [Plasma]
Notes:
Plasma consists of freely moving ions and electrons. It forms when energy supplied to a gas causes ionization. Plasma is present in stars, including the Sun. It conducts electricity and responds to magnetic fields. Irving Langmuir coined the term “plasma” in 1928. Plasma is different from solids, liquids, and gases due to its unique electrical properties.
3. Which of the following gases helps in bread/cake fermentation so as to make it soft and spongy?
[A] Carbon Monoxide
[B] Hydrogen
[C] Carbon Dioxide
[D] Oxygen
Show Answer
Correct Answer: C [Carbon Dioxide]
Notes:
Fermentation is an anaerobic chemical process that breaks down glucose molecules. In baking, yeast consumes sugar and converts it into carbon dioxide and alcohol, making the dough rise. This gas gets trapped in the strands of gluten, resulting in air pockets that cause the dough to rise and form the characteristic spongy texture of bread and cakes. Further, the creation of lactic and acetic acids during fermentation augments this dough handling process, improves flavor, enhances the texture, and extends the shelf-life of the baked products.
4. Which of the following makes the skin layer impervious to water?
[A] Melanin
[B] Collagen
[C] Keratin
[D] Chitin
Show Answer
Correct Answer: C [Keratin]
Notes:
Keratin is a family of fibrous structural proteins involved in making up the outer layer of human skin. It is also the key structural component of hair and nails. Cells in the epidermis contain a structural matrix of keratin, which makes this outermost layer of the skin almost waterproof, and along with collagen and elastin, gives skin its strength. It also makes up fish scales and crustacean shells, bird feathers and beaks, animal horns and hooves.
5. Which angiosperm is vesselless?
[A] Maize
[B] Trochodendron
[C] Hydrilla
[D] Wheat
Show Answer
Correct Answer: B [Trochodendron]
Notes:
Trochodendron is a genus of flowering plants with one living species. It is vesselless angiosperm. Fewer than 200 species of angiosperms have the primitive feature of vesselless wood. With two exceptions— Trochodendron and Tetracentron; all vesselless angiosperms occur in the Magnolidae.
6. Uric acid is the chief nitrogenous wastes in ____:
[A] Frogs
[B] Birds
[C] Fishes
[D] Mankind
Show Answer
Correct Answer: B [Birds]
Notes:
Land snails, insects, birds, and some reptiles excrete uric acid as the major nitrogenous waste. The white, crystalline substance seen in a typical bird or lizard “poop” is actually urine: a little pool of uric acid crystals in a very small amount of water.
7. Consider the following statements about how plants absorb nitrogen:
- Plants absorb nitrogen in the form of inorganic nitrates or nitrites.
- Plants take in nitrogen in the form of organic compounds.
- Nitrogen is directly taken up by the plants from the atmosphere.
Which of the above statements is / are correct?
[A] Only 1 and 2
[B] Only 1 and 3
[C] Only 2 and 3
[D] All of these
Show Answer
Correct Answer: A [Only 1 and 2]
Notes:
Plants obtain nitrogen through their roots. In the soil, nitrifying bacteria change ammonia into nitrite (NO2 –) and then into nitrate (NO3 –), this process is known as nitrification. Furthermore, plants also absorb nitrogen in an organic form. Several organic compounds (compounds containing carbon) constitute the organic fraction of nitrogen in the soil. The organic matter in the soil exists as decomposing plant and animal residues, relatively stable decomposition-resistant compounds, and humus. The abundance of various forms of nitrogen can be altered by plant roots through the change in pH and secretion of organic compounds or oxygen.
8. Osteocytes are found in ____:
[A] Blood
[B] Bone
[C] Lymph
[D] Cartilage
Show Answer
Correct Answer: B [Bone]
Notes:
An osteocyte, a star shaped cell, is the most commonly found cell in mature bone, and can live as long as the organism itself. Osteocytes are networked to each other via long cytoplasmic extensions that occupy tiny canals called canaliculi, which are used for exchange of nutrients and waste through gap junctions. The space that an osteocyte occupies is called a lacuna.
9. Which one of the following is an insectivorous plant?
[A] Nostoc
[B] Utricularia
[C] Bryophyta
[D] Sequoia Gigantia
Show Answer
Correct Answer: B [Utricularia]
Notes:
Utricularia (also called bladderworts) is a genus of insectivorous plants. They occur in fresh water and wet soil as terrestrial or aquatic species. All Utri cularia are carnivorous and capture small organisms by means of bladder-like traps. Aquatic species feed on protozoa and rotifers swimming in water-saturated soil’ while terrestrial species feed on water fleas (Daphnia), nematodes and even fish fry, mosquito larvae and young tadpoles.
10. Why do the plant closes stomata when it does NOT need carbon dioxide for photosynthesis?
[A] To store carbon dioxide
[B] To prevent water loss
[C] To release stored oxygen
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [To prevent water loss]
Notes:
Stomata are tiny openings or pores in plant tissue that allow for gas exchange. Stomata allow a plant to take in carbon dioxide, which is needed for photosynthesis. They also help to reduce water loss by closing when conditions are hot or dry. Stomata look like tiny mouths which open and close as they assist in transpiration.