1. Which institution has been recently selected by PFRDA as the 11th fund manager to manage retirement savings under NPS?
[A] Bandhan Pension Fund Managers
[B] DSP Pension Fund Managers
[C] Aditya Birla Sun Life Pension Fund
[D] Axis Pension Fund
Show Answer
Correct Answer: B [DSP Pension Fund Managers]
Notes:
The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) has selected DSP Pension Fund Managers as the 11th fund manager permitted to manage retirement savings under the National Pension System (NPS).
PFRDA is looking to tap regional rural banks (RRBs) to enhance its reach to citizens across the country.
2. Which state has signed Rs 2000 crore deal with ropeway construction company Poma Group in London?
[A] Gujarat
[B] Uttarakhand
[C] Assam
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Uttarakhand]
Notes:
Recently, the Uttarakhand government signed a Memorandum of Understanding (MoU) in London with the ropeway construction company Poma Group.
The state secured investments valued at Rs 2,000 crore as part of its upcoming Global Investors Summit scheduled for December. Poma Group is associated with the state in projects including their current involvement in providing technical support for the Dehradun-Mussoorie ropeway and Yamunotri ropeway projects.
3. Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying inaugurated the renovated Marine Museum at which city?
[A] Kochi
[B] Panjim
[C] Visakhapatnam
[D] Mumbai
Show Answer
Correct Answer: C [Visakhapatnam]
Notes:
Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Parshottam Rupala inaugurated the newly renovated Marine Museum at Fishery Survey of India, Visakhapatnam.
It displays more than 250 preserved specimens. All the specimens in the museum were displayed with modern technology such as QR coding, in which complete information could be obtained with just one click by science students, researches and general public.
4. Which country hosted the ‘Annual IAEA General Conference’ in 2023?
[A] India
[B] Austria
[C] Paris
[D] Rome
Show Answer
Correct Answer: B [Austria]
Notes:
The Annual IAEA General Conference was held in Vienna. At this event, India announced its plans to generate 22 GW power through nuclear energy to achieve Net Zero.
Atomic Energy Commission Chairman Ajit Kumar Mohanty shared India’s ambitious plans to step up nuclear power generation during a meeting with IAEA Director General.
5. Frank Rubio, who was seen in the news, is associated with which profession?
[A] Sports person
[B] Business person
[C] Astronaut
[D] Scientist
Show Answer
Correct Answer: C [Astronaut]
Notes:
NASA astronaut Frank Rubio has recently created a new US record for the longest spaceflight. He returned to Earth with two Russian cosmonauts, after being stuck in space for just over a year.
The trio landed in a remote area of Kazakhstan, descending in a Soyuz capsule as a replacement after their original ride was hit by space junk and lost all its coolant while docked to the International Space Station.
6. Sarabjot Singh, Arjun Singh Cheema, and Shiva Narwal, who were seen in the news, play which sports?
[A] Boxing
[B] Wrestling
[C] Shooting
[D] Badminton
Show Answer
Correct Answer: C [Shooting]
Notes:
At the Asian Games in Hangzhou, the Indian men’s 10m air pistol team secured a gold medal.
The team, comprising Sarabjot Singh, Arjun Singh Cheema, and Shiva Narwal, managed to edge out the Chinese team in a close contest, clinching the top spot on the podium.
7. Which Indian state recently launched several Inland Water Vessels including Tug boats and Rescue Vessel?
[A] West Bengal
[B] Assam
[C] Bihar
[D] Uttarakhand
Show Answer
Correct Answer: B [Assam]
Notes:
Chief Minister Himanta Biswa Sarma inaugurated an expansion of the state’s Inland Water Transport fleet.
As many as 10 Steel Catamaran Vessels, 3 Tug Boats, and a Search and Search and Rescue (SAR) boat were flagged off at the event. The aim is to utilize Assam’s extensive river systems to their fullest potential.
8. What is the age of consent under the POCSO Act, 2012?
[A] 18
[B] 19
[C] 20
[D] 21
Show Answer
Correct Answer: A [18]
Notes:
The Law Commission of India’s Report No. 283 on ‘Age of Consent under the Protection of Children from Sexual Offences Act, 2012’ was submitted recently to the Union Law Minister.
It has advised against changing the existing age of consent, which is 18 years under the POCSO Act, to exempt sexual acts among adolescents from criminal law. Instead, it recommends introducing “guided judicial discretion in sentencing” for cases involving those aged 16 to 18 to ensure a balanced approach that safeguards the child’s best interests.
9. Which spacecraft successfully escaped the sphere of earth’s influence, after Mars Orbiter Mission?
[A] Aditya-L1
[B] One Web India- 2
[C] NVS- 01
[D] DS- SAR
Show Answer
Correct Answer: A [Aditya-L1]
Notes:
Aditya-L1 spacecraft has travelled beyond a distance of 9.2 lakh km from Earth, successfully escaping the sphere of earth’s influence, after the Mars Orbiter Mission.
The spacecraft will remain in a halo orbit around L1, about 1.5 million km from Earth, to observe the Sun’s corona and other aspects without interruptions.
10. Rutuja Bhosale, who was seen in the news, plays which sports?
[A] Squash
[B] Chess
[C] Badminton
[D] Tennis
Show Answer
Correct Answer: D [Tennis]
Notes:
The mixed doubles pair of Rohan Bopanna and Rutuja Bhosale beat Chinese Taipei pair En-shuo Liang and Tsung-hao Huang in the finals to clinch gold at the Asian Games 2023 in Hangzhou.
Earlier, another Indian duo Ramanathan Ramkumar and Saket Myneni bag silver in the men’s doubles.