1. What is the outlay of the Production Linked Incentive (PLI) Scheme approved for the pharmaceuticals and IT hardware sector?
[A] Rs 15000 crore, Rs 7350 crore
[B] Rs 12000 crore, Rs 5750 crore
[C] Rs 10000 crore, Rs 2340 crore
[D] Rs 8000 crore, Rs 1250 crore
Show Answer
Correct Answer: A [Rs 15000 crore, Rs 7350 crore]
Notes:
The Union Cabinet has recently approved the Production Linked Incentive (PLI) Scheme for the pharmaceuticals and IT hardware sectors.
The PLI scheme for pharmaceuticals with an outlay of Rs 15000 crore, has a duration of nine years, till 2028-29. The Cabinet also approved the PLI Scheme for IT hardware such as laptops, tablets, all-in-one PCs and servers with an outlay of Rs 7350 crore.
2. Which Indian bowler is the fastest to reach the milestone of 400 wickets, as of February 2021?
[A] Jusprit Bumrah
[B] Bhuvaneshwar Kumar
[C] Ravichandran Ashwin
[D] Ishant Sharma
Show Answer
Correct Answer: C [Ravichandran Ashwin]
Notes:
India off spinner Ravichandran Ashwin became the fastest Indian bowler to take 400 Test wickets, while playing at his 77th Test.
In the international level, he is only behind Sri Lanka’s Muttiah Muralitharan, who reached the milestone in 72 Tests. Earlier, he also became the fourth Indian bowler with the most wickets in international cricket with 599 wickets across formats.
3. What is objective of ‘E-Daakhil’ portal, which was making news recently?
[A] Database on Schools
[B] COVID 19 vaccination management
[C] Power consumption dashboard
[D] Consumer grievance redressal
Show Answer
Correct Answer: D [Consumer grievance redressal]
Notes:
E-Daakhil portal was launched on 7th September, 2020 by the National Consumer Dispute Redressal Commission. The portal has been designed for Consumer grievance redressal and is presently operating in 15 States and Union Territories.
It has been now decided to integrate the Common Service Centres with the e-daakhil portal.
4. Who has inaugurated the India Toy Fair 2021?
[A] President of India
[B] Prime Minister of India
[C] Union Sports Minster
[D] Union Home Minister
Show Answer
Correct Answer: B [Prime Minister of India]
Notes:
The Prime Minster of India Narendra Modi has inaugurated India’s first of its kind “India Toy Fair 2021”. This is a virtual exhibition that is being held from 27th Feb to 2nd March.
It enables the users to not only buy toys but also participate in events, activities and network with the various stakeholders of the Toy Industry.
5. Which bird has been spotted in Indonesia after 170 years?
[A] Black-browed Babbler
[B] White Sparrow
[C] Forest Owlet
[D] Bengal Florican
Show Answer
Correct Answer: A [Black-browed Babbler]
Notes:
Black-browed Babbler, which was considered to be extinct, has reappeared after 170 years. The bird has been spotted in Borneo of Indonesia.
The bird was first described by scientists around 1848 and it was then considered to be extinct. According to Global Wildlife Conservation, two men accidentally photographed the bird in Borneo, Indonesia.
6. Which mapping company has integrated into the Government’s Co-WIN portal?
[A] Google Maps
[B] Yahoo Find
[C] MapMyIndia
[D] Zee Maps
Show Answer
Correct Answer: C [MapMyIndia]
Notes:
MapMyIndia, the Indian Digital Mapping company has integrated into the government’s Co-WIN portal. This aimed to help people locate nearest COVID vaccination centres around them.
The company has also stated that it has launched new maps and nearby search features in its website.
7. India has sent food and medical assistance to which drought-hit country, onboard its Indian Naval Ship Jalashwa?
[A] Mauritius
[B] Madagascar
[C] Maldives
[D] Sudan
Show Answer
Correct Answer: B [Madagascar]
Notes:
India is sending a consignment of rice and hydroxychloroquine tablets to the drought-hit east African country in Madagascar.
The humanitarian assistance is being delivered on-board Indian Naval Ship (INS) Jalashwa, which will leave with the food and medical assistance and is expected to reach the Port of Ehoala in Madagascar by the third week of March.
8. As per the 10th Edition of Hurun Global Rich List 2021, which country has the highest number of billionaires?
[A] U.S
[B] China
[C] India
[D] Germany
Show Answer
Correct Answer: B [China]
Notes:
According to the 10th Edition of Hurun Global Rich List 2021, China leads with the highest number of billionaires at 1058 followed by the U.S and India.
The index also highlighted that the world added 8 billionaires a week in 2020. The total wealth of all billionaires across the globe rose 32 per cent during the review period.
9. Which state is to conduct its first survey of the social and educational conditions of people from backward classes?
[A] Haryana
[B] Odisha
[C] Madhya Pradesh
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: B [Odisha]
Notes:
The Odisha government is set to begin its first state survey of the social and educational conditions of people from backward classes.
In the state there are nearly 209 communities identified as socially and educationally backward classes (SEBCs). The classes comprise around 54 per cent of the state’s population. A proposal by the Odisha State Commission for Backward Classes (OSCBC) was approved in this regard.
10. UNGA has declared 2023 as which special year, based on the resolution led by India?
[A] International Year of Millets
[B] International Year of Ocean
[C] International Year of Solar Energy
[D] International Year of Blue Economy
Show Answer
Correct Answer: A [International Year of Millets]
Notes:
The United Nations General Assembly has unanimously declared 2023 as the International Year of Millets.
The unanimously adopted resolution was sponsored by India and supported by over 70 nations. The co-sponsors of the declaration include Bangladesh, Kenya, Nepal, Nigeria, Russia and Senegal, and all Member States of the UN.