1. Aspergillosis, which was making news recently, is a ………….. disease.
[A] Viral
[B] Bacteria
[C] Fungal
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Fungal]
Notes:
Aspergillosis is an infection, allergic reaction, or fungal growth caused by the Aspergillus fungus. Recently, after a sharp rise in black and white fungus cases in India, cases of aspergillosis infections have been reported.
Those with weakened immune systems or lung diseases, which is common in COVID-19 patients, are said to be at high risk of infection.
2. In which country did the Tiananmen Square Massacre take place?
[A] Singapore
[B] Japan
[C] China
[D] USA
Show Answer
Correct Answer: C [China]
Notes:
Tiananmen Square is located in central Beijing, China. In May 1989 more than a million young Chinese crowded in the square for a protest in favour of greater democracy.
As a repressive measure, Chinese troops and security police stormed through Tiananmen Square and fired extensively on the protesters. At least 300 were killed and more than a 1000 arrested. This incident is known as the Tiananmen Square Massacre. Recently, Hong Kong organisers lost appeal to hold Tiananmen vigil.
3. “Tianzhou-2” is a spacecraft of which country?
[A] Japan
[B] Russia
[C] China
[D] South Korea
Show Answer
Correct Answer: C [China]
Notes:
Tianzhou-2, or “Heavenly Vessel” is China’s cargo spacecraft which carried supplies, equipment and propellant to the space station which is being developed by China. It has successfully docked itself to the module Tianhe, which is a part of a space station.
The spacecraft was launched from earth using the Long March-7 Y3 rocket.
4. What is the Corporate Profit to GDP ratio in India, as registered in FY 21?
[A] 2.63%
[B] 5.55%
[C] 10.2%
[D] 20.2%
Show Answer
Correct Answer: A [2.63%]
Notes:
The combined net profit of all the listed companies in India has moved up by 57.6% in FY 21 to Rs.5.31 trillion.
The Corporate Profit to GDP ratio in India stood at 2.63% in FY 21 which is an all-time high in the last 10 years. Although the sales and revenue of many firms were low due to nationwide lockdown, higher profitability was achieved mainly due to decline in raw material prices and input cost.
5. Japanese player Naomi Osaka plays which sports?
[A] Badminton
[B] Tennis
[C] Archery
[D] Weight Lifting
Show Answer
Correct Answer: B [Tennis]
Notes:
Leading Tennis champion and world number two Naomi Osaka has announced that she would withdraw from the French Open and would spend some time away from the court.
She had posted that she would boycott the mandatory post-match press conferences on the grounds of mental health reasons. In turn, the organisers imposed a penalty on the player.
6. What is the theme of World Milk Day 2021, observed recently on 1st June?
[A] Sustainability in the dairy sector
[B] Milk For All
[C] Leaving No one Behind
[D] Milk and SDG
Show Answer
Correct Answer: A [Sustainability in the dairy sector]
Notes:
Every year, on 1st of June, the Food and Agriculture Organisation of the United Nations observes World Milk Day.
This day was first established in the year 2001 to recognize the importance of milk as a global food and to cherish the dairy sector. This year, the theme / prime focus would be on Sustainability in the dairy sector.
7. Oleg Novitsky and Pyotr Dubrov, who performed a 7-hour spacewalk recently, are from which country?
[A] USA
[B] Russia
[C] Israel
[D] France
Show Answer
Correct Answer: B [Russia]
Notes:
Two Russian cosmonauts named Oleg Novitsky and Pyotr Dubrov ventured out of the International Space Station on a 7-hour spacewalk to prepare for the arrival of a new Russian module.
It’s the first spacewalk for both the cosmonauts, who arrived at the space station in April. They conducted technical works including replacing the old batteries outside the International Space Station, before the arrival of the new Nauka (Science) multipurpose laboratory module.
8. Fengyun-4B, the New-Gen Meteorological Satellite, has been recently launched by which country?
[A] Japan
[B] China
[C] Israel
[D] UAE
Show Answer
Correct Answer: B [China]
Notes:
China recently launched into orbit a new-generation weather satellite named Fengyun-4B (FY- 4B) successfully.
The Fengyun-4B satellite was launched aboard a Long March 3B rocket into the geostationary orbit, to join the network of Fengyun satellites. The first of the Fengyun series, a low-Earth orbit satellite testing machine – FY-1A, was launched in 1988.
9. Which decade has been declared as the UN Decade on Ecosystem Restoration?
[A] 2020-2029
[B] 2021-2030
[C] 2022-2031
[D] 2025-2034
Show Answer
Correct Answer: B [2021-2030]
Notes:
The UN Decade on Ecosystem Restoration 2021-2030 was launched recently by the UN Environment Programme (UNEP) and the Food and Agriculture Organization of the UN (FAO).
The organisations also launched a report titled ‘#GenerationRestoration: Ecosystem restoration for People, Nature and Climate’, to mark the launch of the decade. The report urges the countries to restore at least 1 billion degraded hectares of land in the next decade.
10. Cyrtodactylus bengkhuaiai, which has been named after the Mizo chief, is a ……
[A] Lizard
[B] Spider
[C] Turtle
[D] Snake
Show Answer
Correct Answer: A [Lizard]
Notes:
Cyrtodactylus bengkhuaiai, one of four new species of bent-toed geckos recently discovered, has been named in honour of a Mizo Chief Bengkhuaia, who fought the British forces 150 years ago.
Two geckos each were found in Mizoram and Meghalaya by two groups of scientists in October-November 2020. This gecko is a species of pest-controlling lizard new to science.