1. Tequila fish, which was declared extinct, has been reintroduced to which country?
[A] Argentina
[B] Mexico
[C] Chile
[D] Russia
Show Answer
Correct Answer: B [Mexico]
Notes:
The tequila fish (Zoogoneticus tequila) which was declared extinct in the wild has been reintroduced to its native Mexico.
The little fish, which grows only up to 70 mm, was bred in an aquarium at Chester zoo, England. The fish disappeared from the wild in 2003 due to the introduction of invasive, exotic fish species and water pollution.
2. Which institution released the ‘Compendium on the innovations on technology’?
[A] World Bank
[B] NITI Aayog
[C] International Monetary Fund
[D] World Economic Forum
Show Answer
Correct Answer: B [NITI Aayog]
Notes:NITI Aayog’s Atal Innovation Mission released the ‘Compendium on the innovations on technology’.
‘Innovations For You’ Compendium focuses on the start-ups and innovations in the field of Agriculture and Allied services. It features the 70 start-ups supported by Atal Incubation Centres (AICs) of AIM. ‘The Ingenious Tinkerers’ includes 41 innovations from Atal Tinkering Lab (ATL).
3. KSLV-II Nuri rocket, is the first domestically produced space launch vehicle of which country?
[A] South Korea
[B] Israel
[C] UAE
[D] Bangladesh
Show Answer
Correct Answer: A [South Korea]
Notes:
South Korea’s first domestically produced space launch vehicle KSLV-II Nuri rocket failed due to a loose helium tank.
All the three stages of the rocket worked, taking it to a height of 700 kilometres, and the 1.5-tonne payload separated successfully. The mission failed as the third-stage engine stopped burning 46 seconds earlier than schedule.
4. Mata Vaishno Devi shrine, which was seen in the news, is located in which state/UT?
[A] Jammu & Kashmir
[B] Uttarakhand
[C] Sikkim
[D] Uttar Pradesh
Show Answer
Correct Answer: A [Jammu & Kashmir]
Notes:
As many as 12 pilgrims died and 16 were injured after a stampede at Mata Vaishno Devi shrine, located in Jammu.
At the time of the incident, around 50,000 devotees had gathered on the occasion of the New Year, and only 35000 people were allowed. There was a congestion two groups on a pathway leading to the shrine complex
5. What is the GST to be collected by Food aggregators like Swiggy and Zomato from January 1, 2022?
[A] 5%
[B] 8%
[C] 12%
[D] 18%
Show Answer
Correct Answer: A [5%]
Notes:
Food aggregators like Swiggy and Zomato will have to collect and deposit tax at 5% rate from January 1, 2022.
At present, only those restaurants registered under GST are collecting and depositing the tax. Cab aggregators like Uber and Ola will have to collect 5% Goods and Services Tax for booking 2 and 3 wheeler vehicles.
6. As on January 1, 2022, what is the estimated population of the world, as per the US Census Bureau?
[A] 3.8 billion
[B] 5.8 billion
[C] 7.8 billion
[D] 9.8 billion
Show Answer
Correct Answer: C [7.8 billion]
Notes:
The world’s population is projected to be 7.8 billion people, as on New Year’s Day 2022, according to the US Census Bureau.
This represents an increase of 74 million people, or a 0.9% growth rate from New Year’s Day 2021. 4.3 births and two deaths are expected every second worldwide. China remains the world’s most-populous country with 1.4 billion people and India would overtake it by 2025.
7. Nodirbek Abdusattorov, the youngest ever World Rapid Chess champion, is from which country?
[A] Switzerland
[B] Russia
[C] Uzbekistan
[D] Ukraine
Show Answer
Correct Answer: C [Uzbekistan]
Notes:
Nodirbek Abdusattorov from Uzbekistan became the youngest ever World Rapid Chess champion, at 17 years three months. Magnus Carlsen had won the 2009 World Blitz Title at the age of 18.
He also defeated the Ace player Magnus Carlsen to win the World Rapid championship in Warsaw, Poland. France’s Maxime Vachier-Lagrave won the World Blitz title.
8. Which state/UT recognised Takht Damdama Sahib, as the fifth Takht of Sikhs?
[A] Punjab
[B] Delhi
[C] Bihar
[D] Uttar Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Delhi]
Notes:
Delhi Assembly passed an amendment Bill to the Delhi Sikh Gurdwara Act, 1971, to recognise Takht Damdama Sahib as the fifth Takht of Sikhs.
A Takht, or a throne, is a seat of temporal authority for Sikhs. There are five Sikh Takhts, three in Punjab and one each in Maharashtra and Bihar. The amendment also adds one more ex officio member in the Delhi Sikh Gurdwara Managament Committee (DSGMC) house from the earlier 4.
9. What is the expiry duration for bridges in India?
[A] 50 years
[B] 75 years
[C] 100 years
[D] No duration
Show Answer
Correct Answer: D [No duration]
Notes:
Union Minister of Road Transport and Highways Nitin Gadkari announced that the Centre will bring in a policy to know the condition and age of all the bridges across the country.
There are no expiry dates for bridges in India and hence there are many accidents and death. The Ministry had prepared the Indian Bridge Management System to collect information about all the bridges of the country.
10. Japan recently signed ‘Reciprocal Access Agreement (RAA)’ with which country?
[A] USA
[B] Australia
[C] Brazil
[D] Russia
Show Answer
Correct Answer: B [Australia]
Notes:
Japan recently signed a historic Defence Agreement with Australia, to ensure a secure and stable Indo-Pacific region.
This agreement has been signed amidst the expansion of China’s military and economic influence in the region. Called the Reciprocal Access Agreement (RAA)’, this is Japan’s second such agreement. Japan’s only other military pact is with the United States.