1. Rajkot International Airport has been inaugurated in which state?
[A] Rajasthan
[B] Gujarat
[C] Punjab
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Gujarat]
Notes:
Recently, Prime Minister Narendra Modi, inaugurated Rajkot International Airport and various development initiatives amounting to over Rs 860 crores in Rajkot, Gujarat.
The projects encompass Sauni Yojana Link 3 Package 8 and 9, upgrading of Dwarka Rural Water Supply and Sanitation (RWSS), preservation, renovation, and progress of Uparkot Fort Phase I & II, among others.
2. Which Indian state/UT implements ‘Naan Mudhalvan programme’?
[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Telangana
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: A [Tamil Nadu]
Notes:
Tamil Nadu Skill Development Corporation (TNSDC) is implementing the Naan Mudhalvan programme.
Under the scheme, around 12,582 faculties from government engineering colleges and 7,835 faculties from arts and science colleges from across the state have been trained in the last one year, to enhance skilling of students.
3. Which African country has recently witnessed a Coup (in 2023)?
[A] South Africa
[B] Kenya
[C] Niger
[D] Congo
Show Answer
Correct Answer: C [Niger]
Notes:
A Coup by group of soldiers is currently underway in Niger. Soldiers appeared on state TV to announce they had removed the President from power, seized control of the government and suspended the constitution.
Recently, the commander of the guard, Gen Abdourahmane Tchiani has declared himself the leader of Niger in a televised address.
4. Which Union Ministry has set up a working group to decriminalise laws to further promote ease of doing business?
[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of MSME
[C] Ministry of Commerce and Industry
[D] Ministry of Corporate Affairs
Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Commerce and Industry]
Notes:
The Ministry of Commerce and Industry has set up a working group to decriminalise laws to further promote ease of doing business.
The group comprised representatives from industry associations, business chambers, legal professionals, and officials of seven ministries. It would also have representatives of the National Housing Bank, NABARD and CPCB.
5. Which country is the host of the World University Games 2023?
[A] India
[B] China
[C] Australia
[D] USA
Show Answer
Correct Answer: B [China]
Notes:
The compound mixed archery team of Aman Saini and Pragati clinched a gold medal, India’s fourth in the event, at the World University Games in Chengdu, China.
The Indian archers have also won two more medals in archery in men’s and women’s compound team events.
6. Which institution barred intermediaries for annuities business?
[A] RBI
[B] SEBI
[C] PFRDA
[D] IRDAI
Show Answer
Correct Answer: C [PFRDA]
Notes:
Pension regulator PFRDA has barred Annuity Service Providers (ASPs) from deploying any agency of intermediaries for sourcing annuities business from NPS subscribers upon their retirement or exit from the NPS.
Annuities under National Pension System (NPS) can be issued by ASPs only under direct channels, as per the official sources.
7. As part of second phase of CPEC, China signed six agreements with which country?
[A] India
[B] Pakistan
[C] USA
[D] Russia
Show Answer
Correct Answer: B [Pakistan]
Notes:
Pakistan and China ink six agreements to help undertake the second phase of the USD 60 billion China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) projects under a new model.
Prime Minister Shehbaz Sharif and Chinese Vice Premier He Lifeng witnessed the signing ceremony to mark 10 years of the CPEC. The CPEC, which connects Gwadar Port in Pakistan’s Balochistan with China’s Xinjiang province, is opposed by India as it is being laid through Pakistan-occupied Kashmir.
8. Iga Swiatek, who began her 70th straight week as the World No. 1 in the latest WTA Rankings, is from which country?
[A] USA
[B] Poland
[C] Russia
[D] Ukraine
Show Answer
Correct Answer: B [Poland]
Notes:
Polish tennis player Iga Swiatek began her 70th straight week as the World No. 1 in the latest WTA Rankings.
Four-time Major winner Swiatek increased the gap between herself and World No. 2 Aryna Sabalenka by winning her maiden WTA 250 title in Warsaw, her home tournament.
9. ‘Great Barrier Reef’ is the world’s largest coral reef system, located in which country?
[A] Australia
[B] Japan
[C] Indonesia
[D] Philippines
Show Answer
Correct Answer: A [Australia]
Notes:
‘Great Barrier Reef’ is the world’s largest coral reef system, located in Australia. UNESCO, the United Nations organization responsible for deciding on the potential in danger listing of the Great Barrier Reef, chose to postpone the decision for another year rather than voting on it.
This is mainly due to the change in approach by the Australian government.
10. Jim Skea has been elected as the Chair of which institution?
[A] FAO
[B] IPCC
[C] WMO
[D] World Bank
Show Answer
Correct Answer: B [IPCC]
Notes:
Jim Skea of the United Kingdom has been elected as the new Chair of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
WMO and the United Nations Environment Programme are co-sponsors of the IPCC. The main responsibility of the IPCC Chair is to supervise the reports published in every assessment cycle.