1. World Bank approved 100 million USD loan for implementation of State Capability and Resilient Growth Program of which state?
[A] Odisha
[B] Kerala
[C] Goa
[D] Gujarat
Show Answer
Correct Answer: A [Odisha]
Notes:
The World Bank approved 100 million USD loan for the implementation of the Odisha State Capability and Resilient Growth Program.
This program will help the state strengthen early forecasting system for disaster management and provide social protection coverage for vulnerable households.
2. ‘Jang Palpung Zangdok Palri Monastery’ is situated in which state?
[A] Assam
[B] Sikkim
[C] Arunachal Pradesh
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: C [Arunachal Pradesh]
Notes:
Jang Palpung Zangdok Palri Monastery is situated in Tawang district in the state of Arunachal Pradesh.
This Buddhist monastery recently introduced dances of two deities Palden Lhamo and Gonpo, or Mahakala.
3. What is the estimated amount that the government will borrow for the first half of financial year 2023-24?
[A] Rs 5.55 lakh crore
[B] Rs 8.88 lakh crore
[C] Rs 11.11 lakh crore
[D] Rs 13.33 lakh crore
Show Answer
Correct Answer: B [Rs 8.88 lakh crore]
Notes:
The Centre plans to raise ₹ 8.88 lakh crore through market borrowing in the April-September period of 2023-24 to fund the revenue gap to push economic growth.
The Finance Ministry announced this after consultation with the Reserve Bank of India.
4. ‘Schengen area’ is associated with which association?
[A] ISA
[B] SAARC
[C] G-20
[D] European Union
Show Answer
Correct Answer: D [European Union]
Notes:
The EU members have recently decided to digitize the Schengen Visa to make visa application process more efficient in Schengen area.
The Schengen area is a region comprising of 27 EU countries that have officially abolished all passports and other types of border control at their mutual borders.
5. Nevado del Ruiz Volcano, which was seen in the news, is associated with which country?
[A] Columbia
[B] Japan
[C] Indonesia
[D] Philippines
Show Answer
Correct Answer: A [Columbia]
Notes:
Nevado del Ruiz Volcano is a volcano in Colombia on the Pacific Ring of Fire. It is currently experiencing seismic activities, creating a possibility of eruption in the near future.
It is the highest active volcano in the Andes mountain range.
6. ‘National Maritime Week’ is observed in India in which month?
[A] March
[B] April
[C] May
[D] June
Show Answer
Correct Answer: B [April]
Notes:
To mark the moment of the first Indian Steamship “S.S. LOYALTY”, Mumbai, venturing into international water on her maiden voyage from Mumbai to London (UK) in 1919, April 5 was marked as “National Maritime Day.”
The government is celebrating National Maritime Week from March 30, 2023, to April 5, 2023, paying tribute to the services of seafarers.
7. When is the ‘International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action’ observed?
[A] April 2
[B] April 4
[C] April 7
[D] April 8
Show Answer
Correct Answer: B [April 4]
Notes:
International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action is observed annually on April 4. It raises awareness about landmines and promote steps towards removing them.
The theme for this year is ‘Mine Action Cannot Wait’. On this day, UN Departments, specialised agencies, funds, and programs come together to play a significant role in to work on mine action program.
8. Which state/UT developed ‘Solar Rooftop Online Portal’?
[A] Tamil Nadu
[B] Assam
[C] Goa
[D] Rajasthan
Show Answer
Correct Answer: C [Goa]
Notes:
Goa Solar Rooftop Online Portal was developed by Goa Energy Development Agency (GEDA) in collaboration with the Electricity Department and the Department of New & Renewable Energy.
It was appreciated recently by Prime Minister Modi as a good step towards harnessing solar energy and furthering sustainable development.
9. Izu-Ogasawara Trench is located in which ocean?
[A] Atlantic Ocean
[B] Pacific Ocean
[C] Arctic Ocean
[D] Antarctic Ocean
Show Answer
Correct Answer: B [Pacific Ocean]
Notes:
The Izu–Ogasawara Trench is an oceanic trench in the western Pacific Ocean. Recently, scientists have set a record for the deepest fish ever caught on camera and the deepest catch ever made.
A juvenile snail fish was filmed recently swimming at 8,336 m in the Izu-Ogasawara Trench.
10. ‘Vaikom Satyagraha’ was held in which Indian state in 1924?
[A] West Bengal
[B] Maharashtra
[C] Kerala
[D] Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Kerala]
Notes:
The ‘Vaikom Satyagraha’ began on March 30, 1924 in the temple town of Vaikom, Kerala in the princely state of Travancore, marking the beginning of “temple entry movements” across the country.
Kerala and Tamil Nadu Chief Ministers recently inaugurated the centenary celebrations of anti-caste struggle Vaikom Satyagraha.