1. Which is the only country other than India to pass the miscarriages bereavement leave law?
[A] Switzerland
[B] Norway
[C] New Zealand
[D] Germany
Show Answer
Correct Answer: C [New Zealand]
Notes:
The parliament of the New Zealand has recently passed legislation giving mothers and their partners the right to paid leave following a miscarriage or still birth.
It has become only the second country in the world to pass the law, after India. One in four New Zealand women experienced a miscarriage. This law will give employees three days leave when a pregnancy ends with a stillbirth.
2. Who is the Principal Scientific Advisor (PSA) of India, whose term has been extended?
[A] B P Kanungo
[B] K Vijay Raghavan
[C] N S Viswanathan
[D] R Gandhi
Show Answer
Correct Answer: B [K Vijay Raghavan]
Notes:
Mr K. VijayRaghavan has been given a one-year extension as the principal scientific advisor (PSA) to the Government of India.
As per the order issued by the Personnel Ministry, the Appointments Committee of the Cabinet approved the extension as the PSA for a period of one year. He provides objective advice to the Prime minister and Cabinet on matters related to science, technology and innovation.
3. Who has been appointed as the Chairman of the Airports Authority of India (AAI)?
[A] Injeti Srinivas
[B] Y M Deosthalee
[C] Sanjeev Kumar
[D] Rajeshwara Rao
Show Answer
Correct Answer: C [Sanjeev Kumar]
Notes:
Sanjeev Kumar, a 1991 batch IAS officer of Maharashtra cadre, has been appointed as the Chairman of the Airports Authority of India (AAI), it said.
As per the order issued by the Personnel Ministry, Atish Chandra will be Chairman and Managing Director, Food Corporation of India in the rank and pay of Additional Secretary. As many as 22 bureaucrats have been appointed to different ministries.
4. When is the International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade observed by UN?
[A] March 1
[B] March 10
[C] March 15
[D] March 25
Show Answer
Correct Answer: D [March 25]
Notes:
Every year on 25th March, the International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade is observed by the United Nations.
This day remembers those who suffered and died at the hands of the brutal slavery system. It also aims to raise awareness about the dangers of racism and prejudice.
5. As per the recent report of the IUCN, what is the status of the smaller, lighter African forest elephant?
[A] Near Threatened
[B] Vulnerable
[C] Endangered
[D] Critically Endangered
Show Answer
Correct Answer: D [Critically Endangered]
Notes:
The International Union for Conservation of Nature (IUCN) released its new assessment recently. It highlighted the pressures faced by the two species of elephants in Africa due to poaching for ivory and human encroachment.
It announced that the Savanna elephant was “endangered” and the much smaller, lighter forest elephant was “critically endangered”.
6. Which country has launched the ‘Tribal TB initiative’?
[A] Nepal
[B] India
[C] Sri Lanka
[D] Bangladesh
Show Answer
Correct Answer: B [India]
Notes:
The Union health Minister Dr Harsh Vardhan has recently launched the “Tribal TB Initiative”. This is a part of the TB Mukt Bharat. He inaugurated the initiative via videoconference from his office.
This is a part of the Union Government to eliminate Tuberculosis from India by the year 2025, much ahead of the global target of eliminating TB by 2030.
7. Which Ministry has invited research proposals with focus on female participation in economic activities?
[A] Ministry of Education
[B] Ministry of Social Justice
[C] Ministry of Women and Child Development
[D] Ministry of HRD
Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Women and Child Development]
Notes:
The Union Ministry of Women and Child Development (WCD) has recently invited research proposals for projects with special focus on improving female participation in economic activities of India.
The Ministry has announced grants in aid to NGOs, Universities, institutions etc for research, publication, and monitoring.
8. In which country is the Bangabandhu-Bapu Museum located?
[A] Sri Lanka
[B] Myanmar
[C] Bangladesh
[D] China
Show Answer
Correct Answer: C [Bangladesh]
Notes:
The Prime Minister of India Shri. Narendra Modi is on a 2-day official visit to Bangladesh as a part of National Day celebrations in Bangladesh.
During his visit, he has inaugurated the “Bangabandhu-Bapu Museum” together with his counterpart of Bangladesh at the Bangabandhu International Conference Centre.
9. What is the name of the report published by FICCI-EY on Indian Media and Entertainment?
[A] Playing by new rules
[B] Covid and Media
[C] OTT the game changer
[D] Social distancing the new norm
Show Answer
Correct Answer: A [Playing by new rules]
Notes:
As per the report titled “Playing by new rules”, released by FICCI-EY, Indian media and entertainment (M&E) sector is expected to grow upward by 25% during the year 2021.
The total value of the sector is expected to reach Rs 1.73 lakh crore during 2021 and with the same level growth, the industry is expected to reach Rs 2.23 lakh crore by 2023.
10. China has recently signed a 25-year strategic cooperation pact with which country?
[A] India
[B] USA
[C] Iran
[D] Jamaica
Show Answer
Correct Answer: C [Iran]
Notes:
The Government of China has entered into a 25-year “strategic cooperation pact” with the Government of Iran. The pact which was under work for more than 5 years has been materialised recently
China has always backed Iran even during fractious moments with USA. China is one of the largest trade partners of Iran.